Als u een dagvaarding krijgt, of uw rijbewijs is ingevorderd dan is hulp van een advocaat vaak noodzakelijk. Op deze pagina informeren wij u over situaties waarin de hulp van een advocaat wenselijk of noodzakelijk is.
Wanneer is een advocaat nodig?
U wordt verdacht
Een strafzaak begint altijd met een onderzoek door de politie. Dit is het zogenoemde opsporingsonderzoek. U heeft een advocaat nodig op het moment dat u als verdachte wordt aangemerkt. Dit is niet verplicht, maar vaak wel verstandig. Een strafrechtadvocaat kan u namelijk adviseren en informeren voorafgaand aan het verhoor bij de politie. Ook is rechtsbijstand van een advocaat tijdens het verhoor mogelijk.
U krijgt een dagvaarding
Als de officier van justitie op grond van het onderzoek van de politie van mening is dat er voldoende bewijs is dat u een strafbaar feit heeft begaan, dan kunt u een dagvaarding krijgen. Middels deze dagvaarding wordt u opgeroepen om op de zitting bij de strafrechter te verschijnen. Als u een dagvaarding ontvangt, neemt u dan gerust contact op met Hoezen Advocatenkantoor voor meer informatie en advies of u een advocaat nodig heeft. Kies in dat geval in ieder geval voor een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Dit kan dus ook een pro deo advocaat zijn. Laat de advocaat kosten u er dus niet van weerhouden om te kiezen voor deskundige rechtsbijstand van een advocaat.
Zitting en uitspraak
Wij zullen voor u het strafdossier opvragen en samen met u de zitting voor bereiden. Natuurlijk zal een van ons met u meegaan naar de zitting. Op deze zitting zal de strafzaak tegen u worden besproken en u kunt reageren op de verdenking tegen u. Aan het einde van de zitting wordt er uitspraak gedaan. In het geval u bij de meervoudige kamer moet verschijnen (dat zijn drie rechters in plaats van één) dan volgt de uitspraak twee weken later.
Hoger beroep
Na de uitspraak heeft u twee weken de tijd om hoger beroep in te stellen. Dit kunt u doen als u het niet eens bent met de veroordeling, omdat u onschuldig bent. Ook kunt u hoger beroep instellen als u het niet eens bent met de opgelegde straf. Hiervoor is geen advocaat nodig, maar ook voor het hoger beroep geldt dat de rechtsbijstand van een advocaat vrijwel altijd van toegevoegde waarde is. De advocaat kosten voor het hoger beroep zijn niet hoger dan bij de procedure bij de rechtbank en ook dan kunt u gebruik maken van een pro deo advocaat middels gefinancierde rechtsbijstand. Laat u zich dus ook in hoger beroep bijstaan door een strafrechtadvocaat. Neem hiervoor contact op met Hoezen Advocatenkantoor.
OM-zitting en strafbeschikking
In plaats van een dagvaarding kunt u ook opgeroepen worden voor een OM-zitting. Dit gebeurt als de officier van justitie voornemens is om een strafbeschikking uit te vaardigen. De officier van justitie is namelijk bevoegd om bij mindere ernstige feiten de zaak zonder tussenkomst van een rechter af te doen. Middels een strafbeschikking kan u bijvoorbeeld een geldboete of een taakstraf worden opgelegd. Alvorens de officier van justitie dit doet, kunt u de gelegenheid krijgen om te worden gehoord. Als u het niet eens bent met de opgelegde strafbeschikking dan kunt u binnen twee weken verzet instellen. Ook hiervoor is geen advocaat nodig, maar het is altijd verstandig om een strafrechtadvocaat te raadplegen voor advies en eventuele rechtsbijstand door deze advocaat.
Gevangenisstraf
De officier van justitie kan geen gevangenisstraf opleggen. Alleen de strafrechter kan dit. Hierbij geldt dat de politierechter een gevangenisstraf van maximaal 12 maanden (een jaar) kan opleggen. Indien de officier van justitie een hogere straf eist dan moet de zaak worden behandeld door de meervoudige kamer (MK). Dit zijn drie rechters.
Vervangende hechtenis
Ook als u geen gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen, kunt u een risico lopen dat u vast komt te zitten. Dit is het geval als u de door de rechter opgelegde taakstraf niet verricht of een door de rechter opgelegde geldboete niet betaald. De taakstraf of de geldboete wordt dan omgezet in vervangende hechtenis.
Bezwaar tegen omzetting taakstraf
Nadat u de kennisgeving van de omzetting van de taakstraf heeft ontvangen, heeft u 14 dagen de tijd om bezwaar te maken tegen de omzetting. Als u wilt voorkomen dat u de taakstraf moet uitzitten, is het dus belangrijk dat u direct contact opneemt met Hoezen Advocatenkantoor.
Schadevergoedingsmaatregelen
Indien degene die aangifte heeft gedaan, schadevergoeding heeft gevorderd in de strafzaak wordt door de rechter vaak de schadevergoedingsmaatregel opgelegd. U kunt dan in hechtenis worden genomen als u door de rechter opgelegde schadevergoeding niet betaald aan het CJIB. Dit is echter geen vervangende hechtenis. De verplichting om de schadevergoeding te betalen blijft bestaan.
Detentie
Op het moment dat u vast komt te zitten kan er, afhankelijk van de hoogte van de opgelegde straf, sprake zijn van detentiefasering. Kort samengevat houdt dit in dat u voorafgaand aan uw invrijheidstelling steeds meer vrijhouden krijgt. Ook als u een kortere straf uitzit heeft u bepaalde rechten. Indien u van mening bent dat uw rechten worden geschonden dan kunt u beklag doen bij de Commissie van Toezicht van de inrichting waar u verblijft. Voor vragen en advies hierover kunt u eveneens bij ons kantoor terecht.